10 MEEST GEMAAKTE FOUTEN BIJ INTERIEURFOTOGRAFIE
Je hebt je vast wel eens georiënteerd op Funda, de nummer 1 woningsite van Nederland. En misschien dat je het wel eens meegemaakt hebt. Klik je enthousiast op een woning. Verdwijnt dat enthousiasme snel bij het zien van de rest van de foto's.
Goede verkoopfoto’s prikkelen woningzoekenden en nodigen uit tot een bezichtiging. Ze kunnen de woning presentatie dus maken of breken.
Het maken van goede verkoopfoto’s klinkt eenvoudiger dan het is. Iedereen kan tegenwoordig foto’s maken. De vraag is echter wat je wilt communiceren met je foto’s. Ook wel beeldcommunicatie genoemd. Een talent dat niet voor iedereen is weggelegd. Binnen de interieurfotografie echter wel enorm belangrijk. Sinds de komst van het internet zijn de verkoopfoto’s immers het meest krachtige marketinginstrument binnen de woningverkoop.
MEEST GEMAAKTE FOUTEN VOORKOMEN BIJ INTERIEURFOTOGRAFIE
Ik help je graag de meest gemaakte fouten bij de interieurfotografie te voorkomen. Hieronder daarom de 10 meest gemaakte fouten op een rijtje, die ik als verkoopstylist het meeste tegenkom. Met uiteraard de tip erbij hoe de interieurfotografie wel moet.
1) TE DONKERE FOTO’S
Doe gordijnen open, maak gebruik van lichte woonaccessoires en doe lampen aan. Investeer in een professionele fotograaf die zijn vak verstaat. Denk aan belichting bij tegenlicht.
Foto onder
Links: Een wat donkere rommelige slaapkamer
Rechts: Een slaapkamer foto die veel licht communiceert

2) HET INTERIEUR VRAAG TE VEEL AANDACHT
Bij de woningverkoop verkoop je de ruimte en niet het interieur. Leg hier dan ook de focus op. Het interieur zorgt voor een aankoopbeleving, geeft de ruimte een functie en dient als meetinstrument. Less is more is hier dan ook het credo.
Foto onder
Links: Het interieur wordt gecommuniceerd
Rechts: De woonkamer wordt gecommuniceerd

3) FOUTE VOLGORDE FOTO’S
Is het je ooit opgevallen dat verkoopfoto’s geplaatst worden in de volgorde waarin ze gemaakt worden. De fotograaf loopt van buiten naar binnen. Meestal bevindt zich het toilet in de hal. Met als gevolg dat je als kijker dus welkom geheten wordt door het toilet! De eerste binnenfoto dient natuurlijk een uitnodigende foto van de woonkamer te zijn
Foto onder
Links: Het toilet als een van de 1e binnenfoto's op Funda
Rechts: Of toch beter de woonkamer als een van de 1e binnenfoto's

4) PLUSPUNTEN VAN DE WONING ZIJN ONVOLDOENDE ZICHTBAAR
Het zijn de pluspunten van een woning die de woning uniek maakt. En waar kandidaat kopers voor zullen vallen. Een open haard, een vide, een grote woonkamer, een garage etc… Elke woning kent pluspunten. Zij maken een groot verschil in wel of niet kopen. Zet ze daarom prominent op de verkoopfoto’s.
Foto onder
Links: De tafel krijgt alle aandacht en ontneemt het zicht op de authentiek erker
Rechts: De authentieke erker is een pluspunt van de woning die vol zichtbaar mag zijn

5) WEL PROFESSIONELE FOTOGRAFIE, GEEN STYLING
Al heb je de beste fotograaf van Nederland. Als datgene wat hij voor zijn camera krijgt niet klopt, is het zonde van de investering in professionele fotografie. Verkoopstyling en woningfotografie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Verkoopstyling zorgt voor een kloppend beeld. De fotograaf legt dit beeld vast.
Foto onder
Links: Je krijgt het gevoel dat er geen bed kan staan in deze slaapkamer
Rechts: Een aantrekkelijke foto welke een slaapkamer communiceert

2) HET INTERIEUR VRAAG TE VEEL AANDACHT
Bij de woningverkoop verkoop je de ruimte en niet het interieur. Leg hier dan ook de focus op. Het interieur zorgt voor een aankoopbeleving, geeft de ruimte een functie en dient als meetinstrument. Less is more is hier dan ook het credo.
6) NIET UITNODIGEND
Een verkoopfoto dient uitnodigend te zijn. Communiceer datgene op de foto dat sfeer geeft. Woningblindheid komt vaak voor bij bewoners. Zaken die een verkoopfoto ‚verstoren’ worden niet meer gezien. Less is more is ook hier het credo. En niet te vergeten het maken van een foto vanuit de juiste invalshoek.
Foto onder
Links: De slaapkamer is alles behalve aantrekkelijk
Rechts: Een aantrekkelijke slaapkamer in hotellook waar je graag zo induikt

7) FUNCTIE VAN DE RUIMTE IS ONDUIDELIJK
Elke kamer / ruimte heeft van nature een functie. Woningzoekenden raken verward wanneer deze niet helder is. Richt de ruimte in waarvoor deze bedoeld is. Het maakt de ruimte ook nog eens optisch groter én sfeervoller. Vooral bij slaapkamers is hier heel veel winst te behalen.
Foto onder
Links: Je hersenen registreren een tegelvloer en denken dat je een keuken, badkamer of bijkeuken ziet
Rechts: Door in te richten als slaapkamer geef je de ruimte haar functie terug. Hallo grote slaapkamer!

8) ONVOLDOENDE RUIMTELIJKHEID
Dieptewerking maakt een kamer optisch groter. Less is more is hier het credo. Om de ruimte vervolgens zichtbaar te maken is het goed een meubelstuk of woonaccessoires op de voorgrond te plaatsen voor een realistisch beeld van de afmeting en indeling.
Foto onder
Links: De rode bank en het bed krijgen alle aandacht
Rechts: De slaapkamer wordt zichtbaar door alle 'afleiding' te verwijderen en kleuren te downsizen

9) RUIMTE NIET ZICHTBAAR
Het beeld dat woningzoekenden zien op de verkoopfoto’s is het beeld dat ze vasthouden. Bij ruimtes die gedateerd, onduidelijk of smaakgevoelig zijn ingericht is het slim om de potentie van de ruimte zichtbaar te maken middels een visual; een digitale schets van hoe de ruimte kan worden na een verbouwing. De kandidaat koper wordt dan uit het bestaande beeld gehaald en gaat zelf invulling geven aan zijn eigen wensen.
Foto onder
Links: De keuken voelt veel kleiner aan dan dat deze is
Rechts: Een visual laat zien hoe ruim de keuken kan zijn na een verbouwing

10) GEEN GEBRUIK VAN ZICHTLIJNEN
Zichtlijnen nemen het oog van de kijker mee. Het geeft diepte aan een foto en maakt een ruimte optisch groter.
Foto onder
Links: Het bed / dekbedovertrek vraagt alle aandacht. Het is eerder een marktplaatsfoto voor het bed
Rechts: Het oog van de kijker wordt meegenomen over het bed naar de aanwezige inloopkast

Lees verder voor meer inspiratie
